Logo klien
Holistisch Goed
tel: 06-46497547
Marieke2009
Geschiedenis van Reiki 

Aan het einde van de 19e eeuw leefde er in Japan een dr. Mikao Usui. Deze voormalige zakenman en docent theologie, was naar aanleiding van vragen van zijn studenten over hoe Jesus met zijn handen kon genezen, op zoek gegaan naar het antwoord. Dr. Usui ontdekte na jaren zoeken 2500 jaar oude boeddhistische sutra’s hierover. Hij bestudeerde de in het Sanskriet geschreven teksten, verbleef in een Zen klooster en mediteerde op de heilige berg Kurama bij Kyoto. Hij kreeg na 21 dagen een visioen en begreep hoe de levensenergie werkte en ook hoe hij deze aan anderen kon doorgeven. Usui stichtte daarna een kliniek in Tokio en ontwikkelde een praktische heelmethode die hij Reiki noemde. De ervaring leerde hem dat er een verband bestond tussen levensstijl, levenshouding en ziekte. Daarop heeft Usui, aan de hand van de gedichten van de Japanse keizer Meji, de Reiki Leefregels (Reiki Principles of Reiki Precepts) geformuleerd, zodat mensen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leven zouden nemen. In Japan bestaat nog steeds de vereniging die door Usui zelf is opgericht: ‘Usui Shiki Ryoho Gakkai’.

Na Usui's dood in 1926 richtte een van zijn meest toegewijde studenten, dr. Chujiro Hayashi, zijn eigen vereniging ‘Hayashi Reiki Study Society’ op. Hayashi was een voormalige marineofficier. Hij trok vele jaren door Japan en opende een eigen Reiki kliniek in Tokio. Hier werd in 1936 de uit Hawaï afkomstige ernstig zieke mevrouw Hawayo Takata behandeld. Zij werd van haar baarmoeder tumor en zwakke longen genezen en volgde daarna dagelijks de lessen in deze heelmethode.

In 1938 werd Hawayo Takata in Hawaï door Hayashi als master ingewijd. In feite heeft Takata de heelmethode Reiki in het Westen geïntroduceerd. Eerst, nog samen met Hayashi, in Hawaï en daarna in de Verenigde Staten en Canada. Takata heeft meer dan 40 jaar lang dagelijks vele mensen behandeld en de heelmethode verfijnd. Vanaf 1972 tot aan haar overlijden in 1980 heeft zij 22 Reiki masters ingewijd.

In 1984 kwam Reiki in Nederland via de in Canada woonachtige Reiki master Inger Droog. Vervolgens zijn in 1986 de eerste Nederlandse Reiki masters, waaronder Ton Driessen, door Phyllis Furumoto ingewijd. Inmiddels zijn er al meer dan een half miljoen Nederlanders die een cursus Reiki hebben gevolgd bij een van de vele Reiki masters die Nederland rijk is.